FAQ

  • Skollagen säger att varje elev ska ha tillgång till skolläkare, skolsköterska, skolpsykolog och skolkurator. Elevhälsan ska främst arbeta hälsofrämjande och förebyggande.

  • En av de främsta arbetsuppgifterna som en skolkurator har är att arbeta förebyggande, men idag är det få skolkuratorer som hinner just det. En starkare och prioriterad elevhälsa kan förebygga långvarig psykisk ohälsa, förbättra arbetssituationen för skolkuratorer, korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, minska lidandet för barn och unga och det viktigaste av allt: rädda liv.
    Förbättrade villkor för skolkuratorer och elever i skolorna runt om i landet ökar möjligheterna att både ge och ta emot hjälp.
    Alla elever ska ha rätt till tillräcklig och god elevhälsa och alla skolkuratorer ska ha resurser att följa sin arbetsbeskrivning.

  • Idag finns inget maxtak för hur många elever en skolkurator får ha ansvar över. Det innebär att en skolkurator kan ha ansvar för väldigt många elever, inte sällan på flera skolor samtidigt. Det är i dagsläget upp till varje huvudman att bestämma hur många elever som skolkuratorn på skolan får ansvara över.

  • En skolkurator med en heltidstjänst på 40h i veckan uppdelat på 1000 elever ger ungefär 3 minuter till varje elev. Detta utan lunchraster, pauser eller administrativt arbete inkluderat.

  • Målet med kampanjen är att ändra skollagen. Vi vill att det införs ett maxtak för hur många elever en skolkurator får ansvara över. Vårt förslag är 400 elever per skolkurator.

  • Sedan januari 2015 har Ångestpodden pratat om psykisk ohälsa, varje vecka. Genom podden kan lyssnarna relatera och känna sig mindre ensamma. Sedan start har Ångestpodden drivit opinion och förändrat i frågor som rör Sveriges psykiska hälsa och ohälsa. Podcasten har mellan 100 000 - 150 000 lyssningar i månaden.